Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ο βωμός των 12 Θεών και η ανάδειξη του. Δελτίο Τύπου


Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2011 πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου, πως κατά την διάρκεια των εργασιών στην γραμμή του ΗΣΑΠ στο Θησείο και στο σημείο που οι γραμμές διασχίζουν την Αρχαία Αγορά παράλληλα στην οδό Αδριανού, εντοπίστηκε από τους αρχαιολόγους ένα εύρημα υψίστης σημασίας, ο Βωμός των 12 Θεών. Παρά τις επισημάνσεις των αρχαιολόγων για την ανεκτίμητη αξία του ευρήματος, η διοίκηση του ΗΣΑΠ, με την σιωπηρή αποδοχή της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων, αποφάσισε την εσπευσμένη κατάχωσή του. Τις επόμενες ημέρες τα σχετικά δημοσιεύματα αυξήθηκαν, έτσι με επέμβαση του ΚΑΣ στις 15/2, οι εργασίες πάγωσαν, δίχως όμως να εξασφαλίζεται η τύχη του Βωμού και των υπόλοιπων αρχαιολογικών ευρημάτων που βρίσκονται στην ίδια γραμμή του ΗΣΑΠ. Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε η δημιουργία ανεξάρτητης κίνησης πολιτών για την διάσωση και ανάδειξη του Βωμού των 12 Θεών. Ήδη έχουν ξεκινήσει πολλές προσπάθειες ενημέρωσης και οι πρώτες αντιδράσεις από ανθρώπους του πνεύματος, ακαδημαϊκούς και απλούς πολίτες στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, είναι ενθαρρυντικές.
Ο Βωμός των 12 Θεών, που κατασκευάστηκε από το εγγονό του Πεισίστρατου, Πεισίστρατο τον νεότερο ( επώνυμος άρχοντας Αθηνών 522/1 π.χ. ), καθιερώθηκε ως ο ομφαλός της πόλης των Αθηνών, ως το ιερό κέντρο της και έκτοτε αποτέλεσε όχι μόνο το θρησκευτικό, αλλά και ηθικό και πολιτικό κέντρο της πόλης. Όντας στην συμβολή των κεντρικών οδών της αρχαίας Αθήνας, λειτούργησε ως το σημείο μηδέν της πόλης ( η Πλατεία Συντάγματος των αρχαίων, όπως αναφέρουν σήμερα οι αρχαιολόγοι ) από το οποίο μετρούνταν οι χιλιομετρικές αποστάσεις. Παράλληλα, έχοντας μεγάλη θρησκευτική σημασία, αποτέλεσε ουσιαστικά ίσως το πρώτο θεσμοθετημένο άσυλο, στο οποίο κατέφευγαν οι ικέτες. Εκεί κανείς δεν τολμούσε να τους αγγίξει. Τέλος, δύναται να θεωρηθεί και ένα σύμβολο των πολιτικών διαδικασιών που οδήγησαν στην αυτοθέσμιση των Αθηναίων πολιτών, στην άμεση δημοκρατία και στο ιστορικό φαινόμενο του χρυσού αιώνα, μη υπολειπόμενο ως τέτοιο από τον ιερό μας βράχο την Ακρόπολη. Για την τύχη ενός τέτοιου ιερού φωτεινού φάρου της πολιτισμένης ανθρωπότητας, που φέρει πανανθρώπινα μηνύματα, δεν γίνεται να αποφασίζει η οποιαδήποτε διοίκηση του ΗΣΑΠ, ή άλλοι πρόσκαιροι παράγοντες δεσμευμένοι στις οικονομικές προσταγές του σήμερα.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε την κυβέρνηση και τους κρατικούς φορείς, να προχωρήσουν άνευ δικαιολογιών και καθυστερήσεων στις ήδη προταθείσες και υλοποιήσιμες λύσεις (ελέω της δυνατής τους χρηματοδότησης από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ) όπως συμβαίνει με τις σημερινές επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ), όπως για παράδειγμα:

1) την κατάργηση της γραμμής του ΗΣΑΠ Μοναστηράκι-Πετράλωνα που θα δημιουργήσει τον απαραίτητο δημόσιο χώρο ώστε να αποδεσμευτούν οι αρχαιολογικοί χώροι και να ενταχθούν στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων με τεράστια οφέλη στον πολιτισμό, τον τουρισμό και την ανάδειξη της περιοχής. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο όραμα για την πόλη μας. Να σημειώσουμε ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει και στη συντήρηση και άλλων μνημείων του περιβάλλοντα χώρου, όπως για παράδειγμα το ναό του Ηφαίστου.

2) Την έναρξη εργασιών υπογειοποίησης της γραμμής για μελλοντική χρήση του επιβατικού κοινού με προσωρινή λύση την σύνδεση των σταθμών με λεωφορεία όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια των εργασιών του Μετρό μέχρι το σταθμό Πλακεντίας.

3) Tην προσωρινή υπερύψωση της γραμμής του ΗΣΑΠ στην περιοχή με σκοπό την ανάδειξη όλων των υπολοίπων μνημείων που βρίσκονται θαμμένα κάτω από τις ράγες, μέχρις ότου καταστεί δυνατή η εφαρμογή μιας πιο ολοκληρωμένης λύσης όπως αυτές που περιγράφονται ανωτέρω

Επειδή έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργείται από συγκεκριμένους κύκλους ένα κλίμα επηρεασμού των πολιτών ώστε να μην γίνουν αποδεκτές οι παραπάνω εναλλακτικές λύσεις με επιχειρήματα το κόστος, την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και άλλα συναφή, προειδοποιούμε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες προσπάθειες υποτίμησης της νοημοσύνης μας. Το έργο έχει ήδη καθυστερήσει για πάνω από ένα χρόνο χωρίς φυσικά αυτό να οφείλεται στην προ ολίγων εβδομάδων εύρεση του Βωμού. Ας μη ξεχνάμε πως, όπως είχε καταγγελθεί παλαιότερα στον Τύπο, η ανάληψη του έργου κατασκευής των γραμμών του ΗΣΑΠ δεν δόθηκε στον πρώτο μειοδότη αλλά ... παρανόμως στον δεύτερο, με επιπλέον χρέωση του δημοσίου της τάξης των 30εκ €, σύμφωνα τουλάχιστον με τα δημοσιεύματα της εποχής.

Να τονίσουμε ότι δεν δεχόμαστε την «μετριοπαθή» άποψη που θέλει τη μεταφορά του Βωμού για λόγους ελαχιστοποίησης της καθυστέρησης των έργων, καθώς αυτό μας στερεί την δυνατότητα του στρατηγικού σχεδιασμού και της συνολικής ανάδειξης του όλου περιβάλλοντος χώρου και των υπολοίπων μνημείων που βρίσκονται κάτω από τις γραμμές. Επιπροσθέτως ακυρώνει την θρησκευτική - συμβολική αξία του μνημείου, το οποίο επισημαίνουμε ξανά πως αποτελεί έναν ες αεί ιερό χώρο για όλη την ανθρωπότητα. Θα ήταν ανεπανόρθωτο σφάλμα, να θυσιάσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται τώρα, να αναδείξουμε τον ιερό Βωμό των 12 Θεών, την θέση του, και την υπόλοιπη περιοχή, στον χυδαίο 'βωμό' του εφήμερου, του οικονομισμού, της ασέβειας. Θα είναι κρίμα στο μέλλον, να κατηγορηθούμε και εμείς από την ιστορία πως «κινήσαμε τα ακίνητα», όπως συνέβη κάποτε με το άγαλμα της Αθηνάς από τον Παρθενώνα, ωσάν να ήταν ο βωμός απλά μια «πέτρα», όντας ανίκανοι να παρουσιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα όραμα που θα αναδεικνύει το παρελθόν μας εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον.

Για το λόγο αυτό προτρέπουμε όλους τους Έλληνες πολίτες που οραματίζονται ένα κράτος που θα λειτουργεί προς χάριν των πολιτών της με γνώμονα την ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενεές, να μην επιτρέψουν την κατάχωση ή μεταφορά του ιερού Βωμού των 12 Θεών. Τους ζητούμε να στρατευτούν σε μια καθολική προσπάθεια ανατροπής των χυδαίων και εφήμερων δεδομένων που υποθηκεύουν το μέλλον μας. Τους καλούμε να αγκαλιάσουν τον Βωμό του ελέους, τον Βωμό των 12 θεών. Όπως έγραφε ο μεγάλος Άγγελος Σικελιανός στο πνευματικό του εμβατήριο:

'Ομπρός, παιδιά, και δε βολεί μονάχος του ν' ανέβει ο ήλιος.
Σπρώχτε με γόνα και με στήθος, να τον βγάλουμε απ' τη λάσπη,
σπρώχτε με στήθος και με γόνα, να τον βγάλουμε απ' το γαίμα,
σπρώχτε με χέρια και κεφάλια, για ν' αστράψει ο ήλιος Πνέμμα!'

Τέλος, καλούμε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, που αναγνωρίζει την αξία του Βωμού των 12 Θεών, που στα απομεινάρια της αρχαίας αγοράς και των ακόμα θαμμένων σπαραγμάτων του παρελθόντος βλέπει τις πιο καλές και γόνιμες ρίζες του σύγχρονου πολιτισμού, να υψώσει την φωνή της μαζί μας.

Σας ζητούμε να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να στηριχθεί και η κίνηση, αλλά και οι επιδιώξεις μας.
Σας προσκαλούμε λοιπόν να παρευρεθείτε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας Ελλήνων, και όχι μόνο, πολιτών, που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 13/3 και ώρα 11 π.μ, στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς.
Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση και ανάδειξη του Βωμού των 12 Θεών και του Ελέους

http://www.bomos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...