Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

H επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους είναι θέμα χρόνου


Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση δεν μπορεί να είναι σύμπτωση αφού λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των εκλογών, τα μαντάτα από το εξωτερικό για την ελληνική οικονομία δεν είναι καθόλου καλά. Και μάλιστα έρχονται απανωτά για να καταδείξουν αυτό που γράφουμε συνεχώς. Οτι δηλαδή είναι προαποφασισμένα κάποια θέματα κι απλά η κυβέρνηση τα έκανε στην άκρη ώστε να περάσουν οι εκλογές και να μην φθαρεί περισσότερο.
Μετά τον Γιούνκερ ο οποίος βγήκε σήμερα και είπε ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί να πάρει κι άλλα μέτρα -ανατρέποντας όσα είπε σε συνέντευξή του την Κυριακή στο Εθνος της Κυριακής ο πρωθυπουργός- και η Morgan Stanley βγήκε για να πει το δικό της χρησμό. Σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου, η Ελλάδα πιθανότατα να χρειαστεί εξωτερική χρηματοδότηση για περισσότερο χρονικό διάστημα από ό,τι έχει υπολογιστεί.
Προσθέτει επίσης ότι μια χώρα θα μπορέσει να επιβιώσει μόνο αν μπορέσει να καταπολεμήσει το χρέος της κάτι που εξαρτάται από την χρηματοδότηση με επιτόκια σε λογικά επίπεδα. Το κλειδί για την επιτυχία ή την αποτυχία, είναι ο έλεγχος του κόστους χρηματοδότησης, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
«Εάν η ελληνική ή η ιρλανδική κυβέρνηση έπρεπε να πληρώσει με τις τρέχουσες αποδόσεις της αγοράς σε μόνιμη βάση, θα ήταν λιγότερο πιθανό να επιτευχθεί η σταθεροποίηση του χρέους», ενώ η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 14% επί του ΑΕΠ, “κάτι που είναι αδύνατο υπό οποιοδήποτε σενάριο».
Σοκ δηλαδή άνευ προηγουμένου με την Morgan Stanley, να λέει ότι γίνεται όλο και πιο πιθανό ότι την Ελλάδα θα ακολουθήσουν και άλλες κυβερνήσεις που θα επωφεληθούν από τη στήριξη ρευστότητας των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και ότι η στήριξη αυτή θα απαιτείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όπως εκτιμά, το πιο πιθανό σενάριο είναι η Ελλάδα να χρειαστεί να παραμείνει σε εξάρτηση από το ΔΝΤ και από τις ευρωπαϊκές χώρες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι προβλέπεται στο ισχύον πρόγραμμα.
Η Morgan Stanley σημειώνει ότι το πιο κοινό επιχείρημα για το αναπόφευκτο μιας χρεοκοπίας στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και, ειδικά στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, είναι η έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για τη σταθεροποίηση του χρέους και το κατά πόσο αυτή η προσαρμογή μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτικά «αφόρητη».
Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, πρέπει η Ελλάδα να μπορέσει να παρουσιάσει ένα καλό πλεόνασμα ώστε να μπορέσει να σταθεροποιήσει το χρέος της. «Απαιτείται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που, στην περίπτωση της Ελλάδας είναι εφικτό να φτάσει το 4,25% επί του ΑΕΠ, ώστε το χρέος να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 155% επί του ΑΕΠ. Ασφαλώς ο στόχος είναι ένα μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε το χρέος να αρχίσει να υποχωρεί», σχολιάζει η Morgan Stanley, και αναφέρει ότι αν ο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας υποχωρούσε στο μισό απ΄ όσο προβλέπεται στο τρέχον πρόγραμμα, τότε θα χρειάζονταν πλεονάσματα 5% για σταθεροποίηση του χρέους στο 170% επί του ΑΕΠ.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους μη γνωρίζοντες; Οτι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους είναι θέμα χρόνου, αλλιώς δεν υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα να ορθοποδήσει. Και για να ξεφύγει από τον κίνδυνο θα πρέπει να πετύχει καλά επιτόκια αλλά ταυτόχρονα να εμφανίζει τα επόμενα χρόνια μεγάλη ανάπτυξη ώστε να σταθεροποιήσει το χρέος της γύρω στο 150% του ΑΕΠ.
Πολύ δύσκολα στοίχημα δηλαδή το οποίο απαιτεί σίγουρα και νέα επώδυνα μέτρα, αλλά και συνέχιση για πολλά χρόνια της κυριαρχίας της Τρόϊκας πάνω στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...