Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Το ψευτοδίλημμα, οι ψευδοεκλογές και το ψευδοκράτος

Υπάρχει κανείς που πίστευε ότι ο George θα έκανε πρόωρες εκλογές; Μην λέμε ανέκδοτα.
Παρά το γεγονός ότι οι μισοί ψηφοφόροι γύρισαν τις πλάτες, το ΠΑΣΟΚ έχασε το 10% της δύναμης του, η διαφορά με την ΝΔ δεν ξεπερνάει το 3%, ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του κλείστηκαν χθες το βράδυ στο Μαξίμου, όχι για να αποφασίσουν εάν θα προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές (όπως λογικά θα έπρεπε εάν πιστεύαμε την «τιμιότητα» των λόγων του ΓΑΠ), αλλά πώς να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα με έναν τρόπο που να βολεύει ώστε να δικαιολογήσουν την μπλόφα. Μία μπλόφα που κόστισε όχι μόνο στους κυβερνώντες, αφού αυτό-αποσταθεροποίηθηκαν, αλλά και στην χώρα.
Μέσα σε μία εβδομάδα τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν από τις 600 μονάδες βάσης στις 930, στα προ μνημονίου επίπεδα δηλαδή. Προκειμένου να διατηρηθεί στην καρέκλα του, ο Παπανδρέου δεν δίστασε να παίξει την χώρα στα ζάρια και να επαναφέρει τα σενάρια της χρεοκοπίας στο προσκήνιο. Που με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα, αυτά τα σενάρια θα φουντώνουν βδομάδα με την βδομάδα. Γιατί η περίοδος χάριτος τελειώνει την άλλη Κυριακή και στην ατζέντα ξαναμπαίνουν τα σκληρά μέτρα και οι μαύρες τρύπες.
Μόνο που η ιστορία επαναλαμβάνεται, θέλουν δεν θέλουν. Χθες φάνηκε και στην Ελλάδα με τον πιο περίτρανο τρόπο. Όπως έγινε και στις άλλες χώρες τις οποίες «βοήθησε» το ΔΝΤ, όσοι στήριξαν μνημόνια, αργά ή γρήγορα καταβαραθρώθηκαν. Γι’ αυτό πλέον τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί, μετά βίας φθάνουν το 70% του εκλογικού ποσοστού. Φαίνεται πως ο διπολισμός έχει αρχίσει να σπάει, παρά τις υπερωρίες που χτύπησε ο κομματικός μηχανισμός.
Όποιος παρακολούθησε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού χθες το βράδυ, θα πρόσεξε ότι ουδεμία αναφορά έκανε στο ψευτοδίλημμα που ο ίδιος έβαλε : στήριξη ή πρόωρες εκλογές και χρεοκοπία. Ουδεμία αναφορά στον βομβαρδισμό των τελευταίων ημερών από κυβερνητικά στελέχη ότι «αν δεν πετύχουμε άνετη διαφορά (πάνω από 5%) από την ΝΔ, θα πάμε σε εκλογές. Ουδεμία αναφορά στην απειλή ότι εάν υπάρξει μεγάλη αποχή ή δυσπιστία στην κυβερνητική πολιτική θα πάμε σε εκλογές. Ουδεμία αναφορά στην απειλή που ξεστόμισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι όποιος δεν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ δεν είναι πατριώτης (το 65% από εσάς είστε προδότες, φτου σας) Τίποτα. Ο Γιώργος έγινε και πάλι Γιωργάκης. Μίλησε λες και βρισκόταν σε άλλη χώρα, σε άλλο χρόνο ίσως και σε άλλη διάσταση. Και μετά σύσσωμα το κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα στα παράθυρα των καναλιών και να ρίχνουν το φταίξιμο στην αντιπολίτευση.
Η χώρα μπαίνει από σήμερα σε μια περίοδο παρατεταμένης αστάθειας. Οι αγορές δεν είναι δελτία των 8 για να τις μεταχειρίζεσαι όπως θέλεις. Το παράθυρο των εθνικών εκλογών μόλις τώρα άνοιξε. Μέχρι τον Μάρτιο έχουμε να δούμε πολλά: Αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων, νέα μέτρα, νέο μνημόνιο, πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους. Με αυτά τα ποσοστά, όσο και να «επικοινωνούν» στο Μαξίμου ότι «κέρδισαν», σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρξει. Άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση θα κληθεί αργά ή γρήγορα να κάνει απολογισμό και για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της. Γιατί μέχρι τώρα (με την βοήθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των μέσων ενημέρωσης) λειτουργεί λες και κέρδισε τις εκλογές χθες!
Η κυβέρνηση θα κληθεί λοιπόν, να απολογηθεί γιατί δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να πιάσει τους βασικούς στόχους του μνημονίου. Γιατί εξαφανίστηκαν οι εξοικονομήσεις από τις δραστικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις του πρώτου εξαμήνου και θα πρέπει να γίνουν και άλλες. Γιατί ενώ επί μία δεκαετία ο ίδιος ο Παπανδρέου έκανε σημαία την ανάπτυξη και δη την πράσινη, ακόμα δεν ανακοινώθηκε ο… αναπτυξιακός νόμος. Γιατί, ενώ υπήρχε το κακό παράδειγμα της ΝΔ, το οικονομικό επιτελείο εμμένει στις λογιστικές αλχημείες των δημοσιονομικών στοιχείων. Γιατί καθυστερούσε επί 7 ολόκληρους μήνες να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, η έλλειψη των οποίων μας έφερε στο μνημόνιο. Γιατί δεν διαπραγματεύτηκε με ρεαλιστικούς όρους την αποπληρωμή του χρέους ενώ ήξερε ότι δεν θα μπορούσαμε να το αποπληρώσουμε στα χρονικά πλαίσια που αποφασίστηκαν. Γιατί μέχρι τώρα, παρουσίαζε μια ειδυλλιακή εικόνα στο εξωτερικό ότι το μνημόνιο εφαρμόζεται επιτυχώς, ενώ η πραγματική οικονομία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Γιατί υπάρχει ανοχή στις απανωτές γκάφες του υπουργού οικονομικών, από την περαίωση μέχρι τις δηλώσεις ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη φέτος και το 2011 θα είναι καλύτερη χρόνια από το 2010. Γιατί, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αυτά έχουν ήδη αποφασιστεί. Γιατί, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πτωχεύσουμε έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές με τους εταίρους για ελεγχόμενη πτώχευση.
Όλα αυτά θα έχουν ένα δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος. Και Γιώργος φαίνεται πως δεν θέλει να το αναλάβει. Φαίνεται πως έχει πάρει απόφαση να φύγει. Οι βλέψεις του όμως για την μετέπειτα καριέρα του, δεν του επιτρέπουν να φύγει ηττημένος. Πρέπει να βρει το κατάλληλο πάτημα να αποχωρήσει ως «μεγάλος μεταρρυθμιστής». Ελπίζουμε να μην ισοπεδωθεί η χώρα μέχρι τότε...
Από σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει στην σκληρή πραγματικότητα. Και εμείς στο σκληρό (ίσως σκληρότερο) ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...