Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Πρόταση Πούτιν για «ΕΟΚ» Ευρώπης-Ρωσίας


 

Tου Γιώργου Παυλόπουλου

Ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί τη Δρέσδη, την πόλη στην οποία βρέθηκε ως πράκτορας της KGB, στα τέλη του Ψυχρού Πολέμου. Εκεί, σε ένα γνώριμο γι΄αυτόν περιβάλλον, ο Ρώσος πρωθυπουργός θα κάνει την αποτίμηση της εντύπωσης που θα κάνει η πρόταση την οποία θα καταθέσει σήμερα στην Αγγέλα Μέρκελ.

Το περιεχόμενό της διατυπώθηκε στο άρθρο του Πούτιν που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Sueedeutsche Zeitung. Σε αυτό, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας (ο οποίος φαίνεται ότι θα διεκδικήσει την επάνοδό του στην προεδρία το 2012) τάχθηκε υπέρ της οικοδόμησης μιας στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη χώρα του, η οποία συμπυκνώνεται σε πέντε σημεία. Το πρώτο -και πιο σημαντικό- αφορά «τη διαμόρφωση μιας αρμονικής οικονομικής κοινότητας, που θα εκτείνεται από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ». «Και στο μέλλον, πιθανότατα -προσθέτει ο Πούτιν- μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου ή ακόμη και πιο προηγμένων μορφών οικονομικής ολοκλήρωσης».

Απόρριψη 
Μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν απέρριψε την πρόταση, απλώς έθεσε κάποιους όρους για την υλοποίησή της. «Ασφαλώς, στηρίζουμε την ιδέα μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είμαι υποχρεωμένη να ρίξω λίγο νερό στο κρασί μου, επειδή τα βήματα που έχει κάνει η Ρωσία το τελευταίο διάστημα, δεν μοιάζουν να κινούνται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση», απάντησε η Μέρκελ, στη συνάντηση που διοργάνωσε η ίδια εφημερίδα για θέματα οικονομίας.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις σχέσεις της Γερμανίας και της Ευρώπης με τη Ρωσία αφορά την ένταξη της τελευταίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου -η οποία, με τη σειρά της, συμπυκνώνει τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές. Διαφορές οι οποίες, με απλά λόγια, αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις συγκρότησης του «συνεταιρισμού». Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο Πούτιν δήλωσε την αντίθεσή του στην προσπάθεια της Ε.Ε. να απευλεθερώσει την αγορά ενέργειας, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο στην προσπάθεια των ρωσικών ομίλων να αποκτήσουν κυρίαρχη θέση στην Ευρώπη.

Από την άλλη, όμως, Βερολίνο και Παρίσι διεκδικούν επίσης τη διευκόλυνση της διείσδυσης των δικών τους εταιρειών στην αχανή ρωσική αγορά, η οποία μποκάρεται από τη Μόσχα. Σε κάθε περίπτωση, οι Γερμανοί έχουν κάνει ήδη πολλά βήματα στη συνεργασία τους με τους Ρώσους -πολύ περισσότερα από τους άλλους Ευρωπαίους- όπως αποδεικνύεται και από την επιτάχυνση της κατασκευής του αγωγού Nord Stream, στον οποίο συμμετέχουν η BASF, η ΕΟΝ και... ο Σρέντερ!
ΠΗΓΗ: Ινφογνώμων Πολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...