Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Κοιτάσματα φυσικού αερίου και δυτικά της Κύπρου.Νέα στοιχεία του Κέντρου Γεωλογικών Μελετών των Η.Π.Α.

 
 
ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
Σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ ΚύπρουΙσραήλ και Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά και δυτικά της Κύπρου, μεταξύ Κύπρου-Κρήτης. Αυτό αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο έγκυρος επιστημονικός οίκος U.S.G.S. (Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των Η.Π.Α.), δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα μελετών για την ύπαρξη ανακτήσιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο της Κύπρου.
Χαρακτηριστική είναι δήλωση της εκπροσώπου του U.S.G.S. που εξηγεί πώς συνολικά, οι μελέτες μας που αφορούν στη λεκάνη του Νείλου (Νile Βasin) και τη λεκάνη της Ανατολής (LevantΒasin) καθιστούν την Ανατολική Μεσόγειο, ως χώρο που έχει ανεξερεύνητες δυνατότητες νέων πηγών φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο. «Οι μελέτες οδήγησαν σε μία συνολική πιθανή ύπαρξη υποθαλάσσιων απολήψιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου της τάξης των 345 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών και 8 δις βαρελιών υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαίου», αποκάλυψε χθες σε συνέδριο στην Ελλάδα, ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, ειδικός σε θέματα έρευνας υδρογονανθράκων και τέως γεν. διευθυντής Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων, παραθέτοντας τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα από τις έρευνες στην περιοχή.

«Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα ο υποθαλάσσιος χώρος που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου - Κρήτης θα μπορούσε να περικλείει συνολικά, αποδεδειγμένα και πιθανά αναμενόμενα προς ανακάλυψη και παραγωγή αποθέματα υδρογονανθράκων της τάξης των 15 τρις m3», σύμφωνα με τον Δρα Κονοφάγο. Όπως υποδεικνύει, εάν λάβουμε υπόψη ότι η Ευρώπη των «25» καταναλώνει σήμερα περί τα 500 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, τα αποθέματα αυτά αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες της Ευρώπης για 30 χρόνια.

Ο δρ. Κονοφάγος, παρουσίασε στο συνέδριο στοιχεία σεισμικών καταγραφών υψηλής ευκρίνειας τα οποία πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην περιοχή αυτή που απεικονίζουν με σαφήνεια την ύπαρξη σημαντικών συγκεντρώσεων φυσικού αερίου, 70 χιλιόμετρα νότια του Κόλπου της Μεσσαράς στην Κρήτη σε θαλάσσιο βάθος 1650 μ. και μήκους 15 τουλάχιστον χιλιόμετρων. Οι αναμενόμενες για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων αυτών επενδύσεις προβλέπονται να ανέλθουν τα επόμενα χρόνια σε ένα ύψος της τάξης των $30 δις.

«Λαμβάνοντας υπ' όψη ορισμένες από τις παραπάνω καταγραφές, που έγιναν μετά από άδεια γειτονικών κρατών, μελετήσαμε πρόσφατα, για λογαριασμό τρίτων, τις υδρογονανθρακοφόρες δυνατότητες της μείζονος περιοχής διαπιστώνοντας με σαφήνεια ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα κατ' αναλογία ύπαρξης παρόμοιων με το Ισραήλ και την Κύπρο στόχων κοιτασμάτων φυσικού αερίου μέσα στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, νότιανοτιοανατολικά αλλά και νοτιοδυτικά της Κρήτης», επισημαίνει. Χάρτης που αποκαλύπτει ο ίδιος, δείχνει ότι όλη η περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου, μέχρι και τα όρια με τη ζώνη της Ελλάδας, περιέχει επίσης πολύ σημαντικά κοιτάσματα.

Ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, προτείνει όπως η Ελλάδα προωθήσει τις δυνατότητές της αυτές για έρευνα και άντληση φυσικού αερίου ειδικά στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη νέων υποθαλάσσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου, ενώ εκτιμά πως και αυτά τα κοιτάσματα, μαζί με τα «ήδη εντοπισθέντα αυτών της Κύπρου και του Ισραήλ να τα κατευθύνει όλα μαζί μέσω κατάλληλου αγωγού στην Ευρώπη».

Υπενθυμίζει δε πως το τελευταίο διάστημα, ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου άλλαξε ριζικά, αφού για πρώτη φορά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ και της Κύπρου ανακαλύφθηκαν και χαρτογραφήθηκαν γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως το Ταμάρ, το Λεβιάθαν και το Κύπρος Α (Οικόπεδο 12). Τα αναμενόμενα απολήψιμα αποθέματα των κοιτασμάτων αυτών και των εντοπισμένων ήδη γύρω από αυτά στόχων αναμένονται να είναι της τάξης των 2 τρις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ του «Φ» αναφέρουν πάντως ότι όχι μόνο σκέψεις, αλλά και πρόγραμμα για κατασκευή αγωγού από τα κοιτάσματα προς το Ισραήλ και την Ευρώπη - προφανώς μέσω Κύπρου- κάνει και το Ισραήλ. Συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν πως στην Κύπρο ετοιμάζεται από εξειδικευμένο οργανισμό, η υποδομή και τα προκαταρκτικά για το ενδεχόμενο δημιουργίας θαλάσσιου αγωγού που θα εξυπηρετήσει τα κοιτάσματα αυτά. Όπως αποκάλυψε ο «Φ» στις 21 Οκτωβρίου, άρχισαν ήδη οι γεωτρήσεις για φ. αέριο 90 ν.μ. από την Κύπρο με την πλατφόρμα «Sedco Εxpress», στη περιοχή «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, που βρίσκεται κοντά στα ανεπίσημα όρια των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Κύπρου και Ισραήλ. Αμέσως μετά, το «Sedcom Εxpress» προβλέπεται να μετακινηθεί στο «οικόπεδο» Ταμάρ, πολύ κοντά στο «Οικόπεδο 12» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεδομένα του «Φ» δείχνουν πως τον Σεπτέμβριο του 2011 ή λίγο νωρίτερα, η ειδική πλατφόρμα θα είναι στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και στις τρεις περιπτώσεις τα δικαιώματα έχει η Νoble Εnergy.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...