Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΩΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΑΤΟ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

Χθες και σήμερα μέσα από ένα εκτεταμένο αρχείο ασχολήθηκα με το πως προετοιμάστηκαν διάφορες χώρες για το ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΔΟΓΜΑ του ΝΑΤΟ που επίσημα θα παρουσιαστεί την προσεχή ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ στην ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ της ΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στην ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ.

Ειλικρινά επειδή σε προσωπικό επίπεδο το έχω ασχοληθεί πολύ δεν περίμενα από τους υπευθύνους να ασχοληθούν ενδελεχώς και να κάνουν προτάσεις.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα τα περνάνε επιφανειακά είτε βρισκόμαστε σε κρίση είτε όχι. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Και λόγω του ότι ήμαστε εκτός σύγχρονων εξελίξεων το έχω γράψει και πει ότι σε 4-6 χρόνια θα βρεθούμε σε μαύρη τρύπα πληροφόρησης , και θα διερωτάστε πότε έγιναν όλα αυτά που καταγράφει το STRATEGIC CONCEPT.

Και αυτό αφορά διπλωμάτες και στρατιωτικούς. Φαίνεται και από την μη-διεύρυνση της θεματολογίας των μελετών στις διάφορες στρατιωτικές σχολές επιτελών , για τις οποίες θα γράψω προσεχώς.

Το τελευταίο χρόνο έλαβα 347 μελέτες διαφόρων ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ /ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΣΚΕΨΗΣ για το SC. ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΛΗΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ-ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ παρουσίασαν εργασίες πολυσέλιδες με σκέψεις-προτάσεις-ιδέες-κλπ.

Δεν θα μπω τώρα σε λεπτομέρειες , γιατί ακόμα και κράτη όπως η ΑΥΣΤΡΙΑ η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, το ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ, η ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ, η ΙΑΠΩΝΙΑ, η ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ, τα ΗΑΕ , η ΙΝΔΙΑ, η ΓΕΩΡΓΙΑ που συνεργάζονται με την Συμμαχία παρουσίασαν PAPERS.

Σημαντική συνεισφορά στον ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΑΤΛΑΝΤΙΣΜΟ, και στην αντιμετώπιση των νέων απειλών σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον διεθνούς ασφάλειας. Βλέπω τον ΚΑΝΑΔΑ με 18 μελέτες, τη ΔΑΝΙΑ με 6, τη ΝΟΡΒΗΓΙΑ με 8, την Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ με 23, την ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ με 2, την ΓΑΛΛΙΑ με 14, την ΤΟΥΡΚΙΑ(που δημιουργεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ με την αντιπυραυλική-ΙΡΑΝ κλπ) 3, την ΙΤΑΛΙΑ με 11, την ΓΕΡΜΑΝΙΑ με 21 κλπ.

Φυσικά οι ΗΠΑ με 58. Και δεν υπάρχουμε πουθενά σαν χώρα-μέλος της πιο πετυχημένης συμμαχίας στον πλανήτη. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΙΜΑ.

Την στιγμή που η ΣΥΜΜΑΧΙΑ θα ασχολείται με ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ-ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ-ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ(που μας καίει)-ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ-ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ-ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ-κλπ εμείς ήμαστε απελπιστικά απόντες.

Στο θέμα του νέου ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ θα επανέλθω και αύριο, ενώ πιθανότατα την ΤΕΤΑΡΤΗ να έχω στη διάθεση μου το ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ και τουλάχιστον να περιγράψω κάποια στοιχεία πριν δοθεί στην δημοσιότητα την προσεχή Παρασκευή.

Από δικής μου πλευράς όλο αυτό τον χρόνο όπου μπορούσα συνέδραμα με σκέψεις-απόψεις-μελέτες σε δυο αρμόδια Γραφεία της Συμμαχίας , που ασχοληθήκαν διεξοδικά με όλα τα επιμέρους ζητήματα.(κάποιες τις έχω καταγράψει και στο SITE).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...