Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Χιλιάδες υπογραφές για την Κυνόσουρα


Η ανάδειξη με εξαιρετικό τρόπο της πύλης του Ηετίωνα και των Κονώνειων τειχών στο λιμάνι του Πειραιά είναι μια ευκαιρία για τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου, που θα περιλαμβάνει και την Κυνόσουρα, όπου έγινε η ναυμαχία της Σαλαμίνας, μια περιοχή που έχει μεταβληθεί σε χωματερή.


Ο εγκαταλειμμένος χώρος, που υποτίθεται ότι συμβολίζει τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Προσφάτως έγινε και παρέλαση λόγω της επετείου. Είναι καιρός η πολιτεία να σταματήσει να υποκρίνεται... Ο εγκαταλειμμένος χώρος, που υποτίθεται ότι συμβολίζει τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Προσφάτως έγινε και παρέλαση λόγω της επετείου. Είναι καιρός η πολιτεία να σταματήσει να υποκρίνεται... Αυτό κοινοποιούν με ανοιχτή τους επιστολή προς τους υποψήφιους περιφερειάρχες ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός σύλλογος «Perivos» Σαλαμίνας, ζητώντας τους να συμβάλουν ώστε να μπει ένα τέλος στη σκανδαλώδη αδιαφορία που επιδεικνύεται απέναντι στην ιστορία και σ' έναν τόπο όπου εξελίχθηκε ένα γεγονός παγκόσμιας σημασίας.


Ο σύλλογος, «οπλισμένος» με χιλιάδες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας για ανάδειξη στην Κυνόσουρα των αρχαιολογικών ευρημάτων και του μνημείου, που θυμίζει στους ανυποψίαστους τι έγινε εκεί το 480 π.Χ., επισημαίνει στην επιστολή προς τους κυρίους Σγούρο, Κικίλια, Παφίλη, Μητρόπουλο, Γεωργιάδη, Δημαρά και Αλαβάνο: Η προβολή και προστασία του αρχαιολογικού χώρου της ναυμαχίας προσφέρεται για να δημιουργηθεί το πλαίσιο εκείνο για ήπια τουριστική ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, επισκεψιμότητα και διασφάλιση εσόδων σε μια κακή οικονομική συγκυρία που συνεπάγεται νέες θέσεις εργασίας.


Για τους λόγους αυτούς ζητούμε, τονίζει προς τους υποψήφιους ο Μιχάλης Κανάκης, πρόεδρος του συλλόγου, να αναλάβετε ουσιαστικές πρωτοβουλίες και να εντάξετε στο πρόγραμμά σας τις θέσεις σας για την εν λόγω περιοχή, τη στιγμή που στον Πειραιά με πλάνο 15ετίας ετοιμάζεται πολιτιστικό πάρκο με τρεις νέους αρχαιολογικούς χώρους και ο αρχαιολογικός χώρος της ναυμαχίας να αγνοείται προκλητικά.


Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απηύθυναν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς κύριοι Κουβέλης, Λεβέντης, Τσούκαλης και Ψαριανός, αναφέροντας μεταξύ άλλων:


«Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να μην αλλάξει η χρήση γης στην περιοχή, που έχει χαρακτηριστεί αδόμητη, ώστε να σταματήσει η περαιτέρω υποβάθμισή της και η επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος στον αρχαιολογικό και ιστορικό χώρο της Κυνόσουρας;».


Είναι κωμικοτραγικό πάντως να αναδεικνύεται και δικαίως η πύλη του Ηετίωνα και να απαξιώνεται ο χώρος όπου έγινε η ναυμαχία της Σαλαμίνας, που κάποιοι «πατριώτες» τον θέλουν τσιφλίκι τους και θαλάσσια χωματερή.


Μ.ΠΙΝ. Ελευθεροτυπία 09-10-२०१०


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...